Klara, färdiga, plocka!

Majoriteten av alla äpplen som växer i våra trädgårdar går till spillo. Det ska vi ändra på! Nu gör Rscued, Städa Sverige och ICA Stiftelsen en gemensam räddningsaktion för Sveriges trädgårdsäpplens skull - Klara, färdiga, plocka!

Klara, färdiga, plocka! handlar om att rädda trädgårdsäpplen som annars går till spillo varje år i Sverige. Det ska Rscued, Städa Sverige och ICA Stiftelsen göra tillsammans med landets villa- och småhusägare och engagerade idrottsföreningar.

Alla som bor i villa eller småhus kan ladda ner Rscueds app, registrera sin trädgård och sina äppelträd och på så sätt ge barn och unga från idrottsföreningar chans att rädda äpplen i den aktuella trädgården.

Äpplena sorteras och mustas av Rscued, fylls på flaska och säljs sedan som Trädgårdsmust hos den lokala ICA-handlaren. Alla idrottsföreningar som plockar trädgårdsäpplen får en ersättning till lagkassan.

Bakgrund:
Rscued – en skånsk frukträddare som ICA samarbetat med under ett antal år. ICA har sedan starten skänkt frukt från sitt centrallager i Helsingborg till Rscued som genererat en förädlad produkt i form av must som sedan sålts i ICA-butiker, på caféer och restauranger.

Klara, färdiga, städa! är ett samarbete mellan Städa Sverige och ICA Stiftelsen sedan drygt 3 år tillbaka. Sedan starten har över tusentals idrottsungdomar och ledare från hela Sverige tillsammans städat naturen för att den ska få vara just natur.
Varje medverkande förening får en ersättning och pengarna går till allt från sportutrustning till läger och planhyror.

”Klara, färdiga, plocka! är en räddningsaktion som vi hoppas kunna etablera för framtiden. Mekaniken är relativt enkel. Rscued har utvecklat en app. Appen är tillgänglig för alla som bor i villa eller småhus. I appen kan man registrera sig som leverantör till Rscued och beskriva sina fruktträd. Rscued och Städa Sverige identifierar lämpliga områden och mappar mot idrottsföreningar som i sin tur är villiga att göra en insats för att plocka frukt mot ersättning till lagkassan. Frukten omhändertas och blir till trädgårdsmust och säljs tillbaka till närliggande ICA-butik där frukten räddats.

Konceptet startade under sensommaren 2021 och appen finns redan nu för nedladdning på Appstore.

Denna säsong blir ett första pilot-år för konceptet i utvalda områden (Enskede, Huddinge, Älvsjö, Råå och Helsingborg).
Nästa år hoppas vi rädda 50 000 ton trädgårdsfrukt och samtidigt tillföra 1 000 000 kr till barn och ungdomsidrotten”, säger Peter Hägg, chef för Varumärkesengagemang och samarbeten på ICA.

Registera din trädgård redan nu inför kommande säsonger

Läs mer om Klara, färdiga, städa! här