Vår partner Rädda Barnen

Just nu är tusentals flickor på flykt i Centralamerika till följd av våld, fattigdom och klimatförändringar. Och fler är att vänta. Flickor är särskilt utsatta i en flyktingsituation och det drabbar deras hälsa och skolgång.

Rädda Barnen och Astrid Lindgren Aktiebolag har initierat projektet Pippi of Today för att stötta flickor på flykt. Genom lokala organisationer arbetar man för att stärka flickors rättigheter och möjligheter i Centralamerika.

Genom att välja ICAs I Love Eco-bananer är du med och gör skillnad för flickor som är på flykt genom initiativet Pippi of Today. För i varje flicka världen över bor en Pippi Långstrump – och liksom Pippi har alla flickor rätt till utbildning, trygghet och att ha kontrollen över sitt eget liv.

"Genom att välja ICAs I Love Eco-bananer är du med och gör skillnad för flickor på flykt i Centralamerika."
Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef Rädda Barnen

Adriana

”Vi korsade floden i en kanot”, säger Adriana*. ”Jag var lite rädd men jag var tvungen att göra det.”

Adriana, var 14 år när hon flydde från Venezuela. Hon befinner sig nu strax intill gränsen i Colombia med sin mormor, moster och två av  sina systrar. Två av hennes syskon är fortfarande kvar i Venezuela. Hennes mamma och pappa är båda döda.

”Min dröm är att vi kan alla vara tillsammans igen.”

”Vi kom hit eftersom vi inte hade någonting där”, säger Adriana. ”Ibland hade vi inget att äta och inga pengar att leva på. Vi kunde inte gå i skolan, ibland fanns det inget vatten.”

Krisen i Venezuela har tvingat nästan fem miljoner människor att lämna landet. Ökade våldsamheter, brist på mat och en kollaps av grundläggande samhällsfunktioner såsom skolor och sjukvård har gjort tillvaron outhärdlig.

”Det är bättre här i Colombia än i Venezuela”, säger Adriana. ”Därför att vi inte är lika hungriga här som vi var i Venezuela. Det är jobbigt här också men det är lite bättre.”

Barn och speciellt flickor på flykt är utsatta. I Columbias gränsregioner råder en skör fred mellan olika gerillagrupper, regeringsstyrkor och andra militära styrkor vilket innebär att rekrytering av barn är ett verkligt hot.

Det finns etablerade nätverk för barnprostitution och den ständiga närvaron av beväpnade män innebär att utnyttjande av barn är vanligt förekommande.

Adriana var tvungen att sluta skolan när hon lämnade Venezuela men nu går hon till Rädda Barnens barnvänliga plats nästan varje dag. Det är en plats nära hennes hem där hon kan känna sig trygg, träffa andra barn och lära sig saker. Hon älskar slöjd och bild mest av allt.

”Jag går inte i skolan eftersom jag inte har några officiella migrationsintyg. Men jag skulle väldigt gärna studera här om det var möjligt. Matte är mitt favoritämne.”

”Jag gör mina egna armband och örhängen”, säger Adriana. ”Halsband är svårare att göra. Jag har inte lärt mig det än för det är jättesvårt.”

Det är svårt för Adriana att tänka på framtiden. Hennes fokus är på sina systrar och brodern som fortfarande är kvar i Venezuela.

”Just nu tänker jag inte alls på min egen framtid. Bara att mina systrar kommer framåt i livet, att Gud hjälper dem. Min dröm är att vi kan alla vara tillsammans igen.”

*Namnet är ändrat.

ICA Stiftelsen

Copyright © 2024 ICA Stiftelsen